BabyKijk op ontwikkeling


Een opvoedkundige of kindercoach van Praktijk de brug naar morgen is een iemand die kijkt naar de dagelijkse ontwikkeling van het kind. Hierbij rekening houdende met een aantal ontwikkelingsaspecten. Denk hierbij aan o.a.:

 • Biologische ontwikkeling
 • Motorische ontwikkeling
 • Sociaal-emotionele ontwikkeling
 • Cognitieve ontwikkeling

De opvoedkundige kan een voorlichtende functie hebben maar ook een begeleidende functie. Hij of zij geeft die begeleiding aan kinderen in een probleemsituatie. Denk hierbij aan o.a.:

 • Een ontwikkelingsachterstand
 • Gedrag, of leerproblemen en/of stoornis
 • Problematische opvoedingsituatie

Daarnaast geeft de opvoedkundige advies en begeleiding aan ouders over opvoedkundige zaken (bijvoorbeeld het stellen van regels)

De opvoedkundige behandelt kinderen tussen 0 en 18 jaar. Bij deze behandelingsplannen kunnen veel verschillende instanties (scholen, thuiszorg, familieleden en eventueel de kerk) betrokken worden.


Een belangrijk onderdeel van het werk is dat er net zoveel met ouders als met kinderen wordt gewerkt. Een opvoedkundige komt in aanraking met ouders die meer willen weten over hoe ze hun kind het beste kunnen opvoeden. De opvoedkundige kan wanneer nodig ook advies geven over eventuele therapeutische behandelingen.

Is het duidelijk dat uw kind gedragsproblemen heeft, dan is het belangrijk dat er weer rust komt in het gezin. Samen met u overleggen wij welke hulp daarbij het beste aansluit.Adviezen via internet?


Natuurlijk, als je even zoekt, vindt u op internet of in opvoedboeken volop advies hoe u kinderen moet opvoeden. Een groot nadeel van deze adviezen is dat ze vrij algemeen zijn. En uw situatie is uw situatie, met al haar eigen kenmerken, die dan weer net niet te vinden zijn op die opvoedsite of in dat opvoedboek.

Bij opvoedkunde/inzicht van Praktijk de brug naar morgen krijgt u adviezen die wel van toepassing zijn op uw kind, met al zijn/haar unieke eigenschappen. De opvoedkundige van de praktijk denkt mee met concrete oplossingen en geeft praktische tips, die passen bij uw situatie.

Geen algemene adviezen, maar een persoonlijke aanpak. En dat werkt!Het gezin: ouders en alledaagse vragen


Het gezin is een systeem. De leden van een gezin zijn onlosmakend met elkaar verbonden, reageren op elkaar en beïnvloeden elkaar, bewust of onbewust. Soms zit u vast in een vicieuze cirkel en lukt het even niet om er uit te komen. Als uw kind niet luistert bijvoorbeeld, en u als ouder alleen maar loopt te mopperen. Uw peuter zoon die geen groente wilt eten, uw baby die overdag slaapt, maar s'nachts het hele huis wakker houdt of uw dochter die de baas speelt over haar vriendinnetjes.


Situaties die iedereen wel kent, maar heel lastig kunnen zijn als u er middenin zit. U kunt uw kind niet dwingen om te veranderen. Wat u wel kunt veranderen, is hoe u op het gedrag van uw kind reageert. Gelukkig kunt u als ouder die vicieuze cirkel doorbreken!

Opvoedkunde/inzicht van Praktijk de brug naar morgen kan u daarbij helpen!


U kunt bij de praktijk terecht met al uw opvoedvragen, ook alledaagse, waar u als ouder even geen antwoord op weet. De frisse blik van een ervaren buitenstaander/specialist kan heel verhelderend zijn. U kent uw eigen kind het beste. Tijdens een consult denkt de opvoedkundige met u mee. Soms is een kort gesprek al genoeg om samen tot de juiste aanpak te komen.


Denk hierbij aan o.a.:

 • Kraamtijd
 • Voeding
 • Gezondheid en veiligheid
 • Ontwikkeling
 • Gedrag
 • Verzorging
 • Spelen
 • Opvoeden
 • Media


Kind


U wilt het allerbeste voor uw kind, maar soms weet u niet meer wat dat is. Op zo'n moment kunt u de opvoedkundige van Praktijk de brug naar morgen inschakelen. Als onderdeel van het gezin, reageert uw kind op u als ouders en andersom. De opvoedkundige kan u goed inzicht in uw situatie geven en praktische handvaten om te helpen het gedrag van uw kind te veranderen en daardoor de sfeer in uw gezin te verbeteren.


Soms is het zinvol als de opvoedkundige bij u thuis meekijkt tijdens lastige situaties (bijvoorbeeld de maaltijden of bedtijd). zo ziet hij of zij wat de ouders precies bedoelen. Kijken is vaak al genoeg, maar indien nodig gaat de opvoedkundige met uw kind in gesprek door middel van spel of materiaal. Vervolgens kijken we samen naar wat nodig en voor u passend is.* Heeft u vragen over 'Baby'? Neem vrijblijvend contact op met onze praktijk.0