PRAKTIJK
DE BRUG NAAR MORGEN
Ouderschap, Opvoeding en Partnerschap
OUDERSCHAP
Ouderschap is meer dan opvoeden alleen. Het krijgen van een kind is een ingrijpende gebeurtenis. Voor mensen die een kind krijgen, verandert er veel. Veel verschillende factoren hebben invloed op het ouderschap, en op hoe ouders dit ouderschap beleven. Zoals het partnerschap, balans tussen werk en gezin, sociale contacten, de financiële situatie en levensvaardigheden van ouders.
Ontwikkeling kind en ouder
Ook de ontwikkeling van het kind én die van de ouders hebben een wisselwerking op elkaar. En op de beleving van ouderschap. Als een ouder het ouderschap positief beleeft, heeft dit een positieve invloed op zijn vertrouwen, welzijn en opvoedgedrag. Dit heeft een positieve invloed op het welzijn van het kind en kan gedragsproblemen voorkomen.
Verwachtingen van ouders
Ouders hebben voor het krijgen van een kind verwachtingen en een beeld van het ouderschap. De mate waarin deze verwachtingen realistisch zijn, staan in relatie tot het zelfvertrouwen van ouders. Als de beelden kloppen met de realiteit dan kennen ouders veel succesmomenten en groeien ze in hun zelfvertrouwen.
Andersom neemt het vertrouwen van de ouders af als de werkelijkheid anders blijkt te zijn. Een goede voorbereiding op het aanstaande ouderschap helpt om te gaan met de komende veranderingen. Wanneer ouders er bijvoorbeeld over durven te praten en onderling afspraken maken, kunnen zij beter anticiperen op veranderingen die het krijgen van een kind met zich meebrengt.
Levensvaardigheden
Uit onderzoek blijkt dat levensvaardigheden van ouders een positief effect hebben op het welzijn van ouders en hun kinderen.
Wat zijn levensvaardigheden? Vaardigheden die ouders helpen om met dagelijkse (lastige) situaties om te gaan die zij tegenkomen in hun ouderschap. Denk bijvoorbeeld aan de vaardigheid om te kunnen plannen, creatief te denken, het reguleren van emoties, het omgaan met stress en relaties.
Hieronder staan vijf effectieve levensvaardigheden die in onderzoek zijn geïdentificeerd:
Naast de term levensvaardigheden wordt ook de term 21e century skills vaak gebruikt. Dit zijn vaardigheden die belangrijk zijn bij zaken die komen kijken bij deze tijd, zoals mediawijsheid.
OPVOEDING
Opvoeden houdt in dat ouders hun kind begeleiden bij zijn of haar ontwikkeling tot iemand die zelfstandig kan meedoen aan de samenleving.
Dit doen ouders door:
Opvoedingsdoelen
Iedere ouder kijkt anders tegen de opvoeding en ontwikkeling van kinderen aan en stelt andere doelen in de opvoeding.
De tien belangrijkste doelen in de opvoeding volgens ouders:
Belangrijke principes bij opvoeden
Bij opvoeden geldt een aantal belangrijke principes die de ontwikkeling van een kind positief beïnvloeden:
Medeopvoeders in de omgeving
Opvoeden gebeurt niet alleen in de thuissituatie. Kinderen hebben naast hun ouders ook te maken met andere personen die betrokken zijn bij de opvoeding, bijvoorbeeld familieleden, buren, de huisarts, de leerkracht en de medewerkers in de kinderopvang. Zij zijn in meer of mindere mate deel van de opvoedcontext van het gezin. Daarom is het belangrijk om ook oog te hebben voor het informele en formele netwerk van ouders.
Voorwaarden voor een goede opvoedingsomgeving
In de context van het gezin is een aantal voorwaarden belangrijk voor het creëren van een goede opvoedingsomgeving:
Zelfvertrouwen en steun uit de omgeving
Daarnaast is het van belang dat ouders zich gesteund voelen door de partner, omgeving, het netwerk en instanties. Ook wordt de opvoeding positief beïnvloedt als ouders zelfvertrouwen hebben. Zij moeten het gevoel hebben dat zij overzicht hebben en invloed kunnen uitoefenen op de opvoeding. Soms gaat het opvoeden niet vanzelf en hebben ouders steun nodig bij het ouderschap en de opvoeding.
Denk hierbij aan o.a.:
Praktijkondersteuning
Zoals niet één kind hetzelfde is, zijn ook alle gezinnen anders. De diversiteit van de gezinnen in België is enorm. Maar hoe verschillend alle gezinnen ook zijn, overeenkomsten zijn er ook altijd. Zo hoort opvoeden bij de dagelijkse gang van zaken in alle gezinnen. Ongeacht de situatie en vorm van een gezin, kinderen hebben het bij de gewone dagelijkse dingen steun van hun ouders en opvoeders nodig.
Kortom, het 'gewone' opvoeden is altijd van belang en ouders hebben recht op steun daarbij. Praktijk de brug naar morgen helpt u daarbij!
PARTNERSCHAP
De kracht van een goede partnerrelatie is groot. Deze relatie heeft veel invloed op het welzijn van ouders en kinderen. Wanneer partners ook ouders worden, stelt dit andere eisen aan hun relatie dan ervoor. Dit kan spanning geven. Omgekeerd kunnen spanningen in de partner relatie doorwerken in het ouderschap.
Een goede relatie heeft een positieve invloed
Een goede en duurzame partnerrelatie heeft een positieve invloed op het welzijn en de lichamelijke gezondheid van beide partners. Ook heeft dit een positieve invloed op het welbevinden van de kinderen.
Kinderen die opgroeien bij ouders met een goede relatie:
Een sterke goede relatie zorgt ervoor dat de partners zich veilig voelen en vertrouwen hebben in hun eigen kunnen. hierdoor kunnen ouders met vertrouwen een nieuwe fase in hun leven ingaan. Zoals de nieuwe fase die aanbreekt bij ouderschap. Door dit vertrouwen is het makkelijker met de veranderingen en toenemende druk rond ouderschap om te gaan.
Ouderschap beïnvloedt relatie en vice versa
Een goede partnerrelatie heeft dus invloed op het welzijn van de kinderen. Andersom heeft het welbevinden en het gedrag van de kinderen ook invloed op de ouders. Praktijk de brug naar morgen heeft daarom bij het uitvoeren van interventies voor opvoedondersteuning altijd aandacht voor de relatie van de ouders. En heeft bij programma's die bedoeld zijn om de partnerrelatie te verbeteren aandacht voor het ouderschap en het opvoeden.
* Heeft u vragen over 'Ouderschap, Opvoeding en Partnerschap'? Neem vrijblijvend contact op met onze praktijk.