Kinderangsten en pesten UITGANGSPUNT


KINDERANGSTEN


De één is sneller bang dan de ander of uit dat op een wat heftiger manier. (Waarschijnlijk heeft dat te maken met de mate van prikkelbaarheid van het autonome zenuwstelsel), kinderen met gevoeligere zintuigen zijn ook eerder angstig, - een aangeboren iets dus.,

Het is niet altijd zo dat het ene kind zich meer aanstelt dan het ander, dat enen kind beleeft de angst waarschijnlijk heftiger. Al is er verschil in temperament, alle kinderen zijn soms bang en dat is heel normaal. Angst is soms lastig maar - net als pijn - vaak ook nuttig.

Angst waarschuwt je voor gevaar: niet te hard fietsen of hoog te klimmen, uit de buurt blijven van een agressieve hond et cetera.


Omdat kinderen nog niet alles van het leven begrijpen, zijn ze vaker angstig dan volwassenen. Kinderen maken elke dag veel dingen mee die ze nog niet begrijpen. Een bekende angst bij baby's is verlatingsangst. Kleuters of kinderen op de basisschool hebben weer hun eigen angsten (monster onder het bed, of angst dat er oorlog komt). Elke fase van ontwikkeling kenmerkt zich door zijn eigen angsten.Veel voorkomende angsten bij peuters en kleuters


Bij kinderen van anderhalf tot zes jaar komen de volgende angsten veel voor:

 • Scheidingsangst: (de angst om van bekende verzorgers gescheiden te worden) is nog heel normaal op deze leeftijd.
 • Angsten als gevolg van de eigen fantasie, hoe ouder uw kleuter wordt, hoe meer fantasie een rol gaat spelen bij angsten. Bekende angsten zijn:

- Kaka doen op de wc; (zou ik er zelf in kunnen vallen en wegspoelen?)

- Angsten voor het donker

- Bang zijn voor harde geluiden

- Angst voor insecten, grote dieren of monsters

- Angst voor haren wassen, knippen, de kapper

- Angst voor een kapot lichaam: wondjes, ziektes et cetera

 • Oudere kleuters worden gevoelig voor het oordeel van anderen:

- Vooral van hun ouders, en daar hoor bij ook de angst dat de ouder hem niet meer lief vindt, angst voor straf en ook angst voor andere kinderen.


Wordt het kind ouder dan neemt de angst als gevolg van een levendige fantasie (monsters in het donker) wat af en maakt plaats voor iets reëlere angsten (brand in huis). Tekenen van angst bij een kind


Hoe merkt u dat uw kind bang is? Niet elk kind kan of wil over gevoelens van angst praten. Toch verraadt lichaamstaal en houding veel. 

Tekenen van angst zijn o.a.:

 • Het hebben van klamme handen
 • Buikpijn
 • Grote angstige ogen
 • Dingen vermijden
 • Voorzichtig of juist heel druk spelen
 • Veranderingen in eten of slapen
 • Terugval in zindelijkheid, zoals opeens weer in bed plassen


Hoe kunt u een bang kind helpen?


Angst hoort erbij, alle kinderen zijn tijdens hun ontwikkeling wel eens een tijdje ergens bang voor. Angst neemt pas af als het kind met de enge situatie durft om te gaan. De situatie uit de weg gaan doet de angst niet verminderen. Integendeel, het maakt de angst alleen maar erger.

Als kinderen leren hun angsten de baas te worden, dan hebben ze daar hun hele leven voordeel van. Hoe kunt u uw kind helpen? 

In de Praktijk de brug naar morgen zijn diverse mogelijkheden voor uw hulpvraag. Maak eens een vrijblijvende afspraak. 
PESTEN


De grens tussen plagen en pesten


Kinderen zijn ware meesters in plagen. Daar is ook niets mis mee, ze bouwen hiermee een bepaalde weerbaarheid op, ze leren incasseren en om te gaan met conflicten. Het wordt echter anders wanneer plagen verandert in pesten ...


Wat is pesten?


Pesten is niet iets van deze tijd, het bestaat al eeuwen lang. Waarschijnlijk zo lang er mensen bestaan. Het verschil tussen pesten en plagen is misschien in eerste instantie een beetje moeilijk te ontdekken, toch zijn er wezenlijke verschillen. Bij plagen is er altijd sprake van een bepaalde gelijkwaardigheid. Beide partijen zijn goed aan elkaar gewaagd en kunnen goed voor zichzelf opkomen.

Het plagen wisselt, de ene keer plaagt Jantje, Pietje en de keer daarop plaagt Pietje, Jantje. Meestal heeft plagen ook wel iets grappigs en is er niet zozeer sprake van kwade opzet.Pesten is eenrichtingsverkeer


Bij pesten ligt dit anders. Bij pesten is er altijd sprake van ongelijkwaardigheid. De dader is geestelijk of lichamelijk sterker. Bij pesten is het ook altijd eenrichtingsverkeer, dus het is altijd Jantje die Pietje pest. Het derde duidelijke verschil zit in de hoeveelheid. Pesten wordt veelvuldig en ook langdurig gedaan, waarbij de manier zelfs kan leiden tot verwonding aan lichaam en/of geest.Plagen is anders dan pesten


Plagen is dus wat anders dan pesten, maar jammer genoeg lukt het leraren - maar ook ouders - niet altijd het pesten te herkennen. Hierdoor komt het voor dat pesten onterecht wordt aangezien voor plagen. Er zijn vele manieren om te pesten denk maar eens aan o.a.:

 • Niet mee mogen doen
 • Niemand die naast je wilt zitten
 • Slaan of schoppen
 • Roddelen, uitlachen, duwen, uitschelden et cetera

Stuk voor stuk geen leuke dingen en je moet er niet aan denken dat je kind hier slachtoffer van is.Peuters en kleuters


Peuters en kleuters moeten alle sociale omgangsnormen nog leren. Samen delen, is nog erg moeilijk. Bij twee spelende peuters wordt regelmatig een speelgoedje uit de handen van de ander getrokken. Wat de andere peuter natuurlijk niet leuk vindt en vervolgens de aanval inzet ...

Wanneer ze een jaar of drie zijn, leren ze gelukkig dat je ook om iets kunt vragen!


Ook jonge kinderen


Ook jonge kinderen worden al geconfronteerd met pesten of de voorlopers daarvan (niet mee mogen spelen, afpakken van speelgoed et cetera).

Door kinderen al vroeg te leren herkennen waardoor pesten ontstaat en wat pesten is, kun je het échte pesten in de toekomst proberen te voorkomen.


Pesten op school


Naar schatting wordt meer dan de helft van de kinderen weleens gepest. Onderzoek heeft aangetoond dat pesten het meeste voorkomt op grote scholen met grote klassen, waar contact met de leraar afstandelijk is en waar weinig wordt gedaan om de onderlinge sfeer te verbeteren.

op zich ook niet onlogisch. Twee kinderen om op te letten gaat prima, maar zet 20 tot dertig kinderen bij elkaar en je krijgt een heel ander verhaal.Hoe herken je pesten bij een kind?


Een keertje gepest worden is niet zo traumatiserend, maar wanneer een kind langdurig gepest wordt en zich niet durft te verzetten is het niet zo verwonderlijk dat hij of zij op een gegeven moment psychische klachten kan krijgen zoals:

 • Uw kind wil 'ineens' niet meer naar school
 • Hij klaagt veel over buikpijn en/of hoofdpijn
 • Er komen nooit andere kindjes bij jullie spelen
 • Uw kindje is vaak boos, teruggetrokken of verdrietig (en u kunt dit niet plaatsen)
 • U constateert vreemde blauwe plekken of misschien mist u ineens wat spullen van hem/haar
 • De schoolresultaten worden minder
 • Slaapproblemen, angstdromen, nachtmerries, bedplassen et cetera
 • Hij of zij heeft een bijnaam en wordt bijna nooit bij de eigen naam genoemd
 • Hij of zij wil ineens bepaalde kledingstukken niet meer dragen


Geen kleinigheden dus, en zeker geen klachten die je een kind gunt. Slachtoffers gaan zichzelf door het pesten steeds minder leuk vinden, zijn bang om naar school te gaan en hebben steeds minder vertrouwen in hun leeftijdgenootjes.Niet alles is merkbaar


Natuurlijk hoeven niet alle signalen bij uw kind merkbaar te zijn, misschien ziet u er maar één. Maar ook één signaal kan aanleiding genoeg zijn met uw kind te praten. Maak het probleem bespreekbaar, biedt hem/haar een opening en houd er rekening mee dat uw kind zich kan schamen, dus er niet zo makkelijk over zal praten. 

In de Praktijk de brug naar morgen.zijn diverse mogelijkheden voor uw hulpvraag, maak eens een vrijblijvende afspraak.* Heeft u vragen over 'Kinderangsten en Pesten'? Neem vrijblijvend contact op met onze praktijk.0