Verslaafd aan liefde: binding/verlatingsangstHECHTINGSPROBLEMEN?


Hechting


Volgens de zogenaamde hechtingstheorie heeft elk mens, en ook elk dier, de innerlijke drijfveer om zich aan anderen te hechten.

Net geboren dieren en mensen hechten zich aan hun ouders. Door steeds de nabijheid te zoeken van de ouders zorgt de netgeborene dat ze voldoende eten, drinken en bescherming krijgt. Maar hechten gaat verder dan de lichamelijke noodzaak om te overleven, ook de emotionele overleving staat op het spel. Dat bleek uit één van de eerste onderzoeken die naar hechting werd gedaan. Netgeboren resusaapjes werden gescheiden van hun biologische moeder. Er weren vervolgens twee surrogaatmoeders in hun kooi geplaatst: eentje van zacht en warm materiaal, en eentje van ijzerdraad. 


Wat bleek? De aapjes brachten meer tijd door bij de zachte surrogaatmoeder en zochten troost bij haar, zelfs al was de ijzerdraadmoeder de enige die melk gaf. Blijkbaar is aanraking en emotionele veiligheid een belangrijker reden voor de aapjes om zich te hechten aan voedsel. Nu zijn aapjes iets anders dan mensen, maar ook bij mensen werkt dit basale hechtingsmechanisme. Ook mensen zoeken emotionele intimiteit, veiligheid en zekerheid door zich aan anderen te hechten.


Niet alleen baby's hebben die behoefte, ook volwassenen. Is in de jeugd de verzorger - doorgaans de moeder of vader - de belangrijkste hechtingspersoon, op volwassen leeftijd neemt de partner deze rol over. Een gevoel van emotionele veiligheid en intimiteit is zelfs zo belangrijk dat het verstrekkende gevolgen heeft voor de geestelijke en lichamelijke gezondheid. Vergeleken met gehuwden van vergelijkbare leeftijd en welstandsniveau, hebben weduwen en weduwnaars bijvoorbeeld meer last van depressieve gevoelens, plegen ze vaker zelfmoord, lopen ze een grotere kans op hart- en vaatziekten, en komen ze vaker om het leven door moord en ongelukken.Van verliefdheid naar hechten


Ontmoeten mensen elkaar voor het eerst dan is het vaak seksuele aantrekkingskracht en verliefdheid die hen een relatie intrekt. Verliefdheid duurt echter niet langer dan een half tot twee jaar. Dan is het voorbij. Ondertussen zijn mensen emotioneel zich steeds meer aan elkaar gaan hechten. Is de hechting sterk genoeg dan blijven mensen bij elkaar, ook al ebt de verliefdheid weg. De verliefdheid heeft dan plaats gemaakt 'houden-van'.

In plaats van seks en passie staan vooral gevoelens van geborgenheid, veiligheid en acceptatie centraal. Zijn mensen eenmaal emotioneel aan iemand gehecht dan gaat dat heel diep. Je hebt dat vaak niet door als alles op rolletjes loopt. Pas als er iets verandert of iets vervelends gebeurt merk je hoe sterk je emotioneel met de ander verbonden bent. Gaat je partner bijvoorbeeld een weekje op zakenreis of met vrienden op vakantie, dan mis je hem/haar vaak en verlang je ernaar om hem/haar weer te zien.


Valt de partner definitief weg, omdat hij/zij overlijdt, dan reageren mensen doorgaans hetzelfde als een kind dat zijn moeder verliest. De achtergebleven partner heeft moeite om te accepteren dan de ander er niet meer is en is ontroostbaar. Daarna volgt een periode van wanhoop: de achtergebleven partner voelt zich depressief en is passief.Uiteindelijk volgt er onthechting, dat wil zeggen om emotioneel te kunnen overleven maakt de rouwende zich emotioneel los van de overleden partner. Mensen zoeken en verwachten niet langer liefde en geborgenheid bij en van de overleden partner, maar proberen op eigen benen te staan of zoeken iemand anders om zich aan te hechten.


Bij kinderen die hun moeder verliezen zie je hetzelfde proces: eerst zijn ze ontroostbaar; daarna worden ze depressief en passief om zich daarna te onthechten. Dat de band tussen volwassen partners in dit opzicht vergelijkbaar is met die tussen moeder en kind geeft wel aan hoe diep de emotionele hechting tussen partners gaat. Dit verklaart bijvoorbeeld ook waarom mishandelde vrouwen vaak grote moeite hebben om hun partner te verlaten, ook al behandelt deze hen nog zo slecht.


Omdat hechting tussen partners zo diep gaat ontstaat deze dan ook niet van de ene dag op de andere. Je aan een partner hechten is een geleidelijk proces. Geleidelijk leer je elkaar steeds meer vertrouwen en raak je meer met elkaar verbonden. Na ongeveer twee jaar ben je aan je partner gehecht zoals een kind aan zijn moeder.Manieren van hechten


Mensen kunnen zich op verschillende manieren aan hun partner hechten. Sommige mensen zijn afhankelijker van hun relatie dan anderen. Sommige relaties kennen veel spanningen en problemen, andere niet. De manier waarop mensen zich aan hun partner hechten heeft vooral te maken hoe ze omgaan met emotionele intimiteit binnen hun relatie. Dat wil zeggen;

 • Durven partners zich kwetsbaar op te stellen?
 • Wordt er gepraat over gedachten en gevoelens?
 • Hoeveel tijd brengen partners met elkaar door?
 • In hoeverre durven partners elkaar echt te vertrouwen?
 • In hoeverre gaan partners hun eigen gang?

Gaan partners op een onhandige of destructieve manier om met emotionele intimiteit dan kunnen ze ongelukkig worden in hun relatie en allerhande problemen krijgen, ook al houden ze nog zo veel van elkaar.
BINDINGSANGST


Uitgangspunt


Kort samengevat houdt bindingsangst in dat je bang bent om je te binden. Je bent bang om een relatie te hebben met iemand. Mensen met bindingsangst houden heel veel van hun eigen vrijheid en zijn bang dat ze hun vrijheid kwijt raken door een relatie. Sommige mensen weten van zichzelf dat ze bindingsangst hebben, maar anderen komen er tijdens hun relatie achter. Ze krijgen het benauwd bij het idee om altijd samen met iemand te moeten zijn en denken aan alle dingen die ze dan zullen missen.Waar herken je bindingsangst bij jezelf?


Er zijn een paar duidelijke kenmerken van bindingsangst. hieronder een overzicht.

 • Je houd veel van je vrijheid
 • Je hebt nog nooit een echt lange of serieuze relatie gehad
 • Je bent liever bij je vrienden dan bij je partner
 • Je blijft twijfelen tussen je partner of je vrijgezelle leven
 • Je wilt je partner niet te vaak zien
 • Je vindt het moeilijk om intiem te worden
 • Je wilt liever niet teveel aan de toekomst denken
 • Je krijgt het benauwd bij het idee dat je ooit moet gaan samenwonen en trouwen en dergelijke
 • Je mist al snel de spanning in je relatie
 • Deze spanning blijf je opzoeken, desnoods bij een ander of door bijvoorbeeld ruzie te maken met je partner


Waaraan herken je bindingsangst bij je partner? 


Wanneer je een partner hebt met bindingsangst, is dat heel vervelend. Je kan heel erg aan jezelf gaan twijfelen of je wel goed genoeg bent. Maar het ligt niet aan jezelf dat iemand bindingsangst heeft. Heb je een partner die aan de volgende punten voldoet, dan heeft hij of zij misschien wel bindingsangst


 • .Terwijl jij het liefst iedere dag bij je partner bent, vind hij één keer in de week genoeg
 • Je partner vindt dat je hem of haar teveel claimt. Iedere dag bellen of smsen is echt niet nodig
 • Je krijgt zijn familie of vrienden niet te zien, want dat zou het te officieel maken
 • Gesprekken over de toekomst worden standaard afgekapt
 • Ook al doe je nog zo je best, je partner geeft je het gevoel dat je toch niet goed genoeg bent.
 • Gaat het in een normale relatie alleen maar vooruit, wanneer je een relatie hebt met iemand die bindingsangst heeft, gaat het voor je gevoel alleen maar achteruit.


Oorzaken bindingsangst


Er zijn verschillende oorzaken waardoor iemand bindingsangst krijgt. Bij de meeste mensen die bindingsangst hebben komt dit door het verleden. Mensen met bindingsangst hebben meestal zelf geeneens door dat hun verleden een grote rol speelt in hun huidige relaties.

 • Pesten of afwijzing: Mensen die in hun jeugd zijn gepest, kunnen daardoor erg onzeker zijn geworden. Ze vertrouwen mensen niet en denken dat anderen hun pijn willen doen. Wanneer iemand die gepest een relatie krijgt, kunnen die angstige gevoelens weer bovenkomen. Ze durven geen echte relatie aan te gaan uit angst dat het toch niks zal worden.
 • Verbroken relatie: Er zijn ook mensen die wel een gewone relatie hebben gehad zonder bindingsangst. Maar wanneer deze relatie heel rot is uitgegaan, kan er bindingsangst ontstaan. Iemand heeft zoveel pijn gehad, dat je door bindingsangst daar onbewust voor wordt beschermd.
 • Genetisch: In sommige gevallen is de bindingsangst genetisch bepaald. Het is dan moeilijk om op te lossen.


Hoe ga je met je partners bindingsangst om?


Wanneer je een relatie hebt met iemand die bindingsangst heeft, maakt dat je meestal erg ongelukkig. Maar je wilt je partner ook niet kwijt. Je kan veel ruzie maken met de ander, maar je kan ook een manier vinden om er mee om te gaan. Zeker wanneer je partner aan zijn bindingsangst wilt werken, komen jullie er misschien wel samen uit.

 • Claim je partner niet teveel: stel geen eisen aan je partner, maar geef hem vooral zijn vrijheid. Ga er niet moeilijk over doen als hij of zij wat met zijn vrienden wilt gaan doen. Zo krijgt je partner het idee dat een relatie inderdaad niet het einde van de wereld is.
 • Verwacht niet teveel van je partner: als je weet dat je partner bindingsangst heeft, verwacht dan niet teveel van hem of haar. Hij kan dat als benauwend opvatten omdat er immers eisen aan hem worden gesteld. Wanneer je hem de ruimte geeft, durft hij misschien wel intiemer te worden.
 • Praat niet over de toekomst: Wanneer je een relatie hebt, is het heerlijk om te fantaseren over later, zoals bijvoorbeeld samenwonen of kinderen. Iemand met bindingsangst wilt hier meestal nog niet aan denken.


Conclusie


Bindingsangst is voor alle partijen een probleem. Als je zelf bindingsangst hebt, dan is het lastig om een relatie op te bouwen. Je hebt heel de tijd een gevecht met jezelf. Je wilt wel, maar toch ook weer niet. Ook als partner is het ontzettend lastig. Je kunt alleen maar hopen dat de bindingsangst minder wordt, maar wanneer dit niet gebeurt, dan zal een relatie nooit gaan werken! Professionele hulp kan helpen bij bindingsangst, maar degene met bindingsangst moet hier wel voor open willen staan.
VERLATINGSANGST


Uitgangspunt


Mensen met verlatingsangst kunnen bang zijn voor verschillende dingen. Ze zijn bijvoorbeeld bang om alleen gelaten te worden. Ze zijn bang als de ander even weggaat voor bijvoorbeeld een boodschap. Andere mensen met verlatingsangst zijn bang dat de ander ze zal verlaten. Ze denken constant dat de ander weggaat en niet meer terug zal komen. Dit kan bijvoorbeeld hun partner zijn, maar het kan ook voor familieleden en vrienden gelden. Verlatingsangst komt vaak voor uit ervaringen van vroeger of uit onzekerheid. Wat is verlatingsangst


Verlatingsangst betekent letterlijk angst om verlaten te worden. dit geldt meestal voor de mensen die het belangrijkst zijn, zoals familie of de partner. Bij kinderen zie je verlatingsangst wel vaker, maar wanneer men op latere leeftijd nog steeds verlatingsangst heeft, kan dit veel problemen geven in het sociale leven. Bij sommige mensen gaat verlatingsangst erg ver.

 • Sommige mensen zijn bang als de ander weggaat. Ze vinden het niks om alleen te zijn en zijn bang dat de ander niet meer terugkomt.
 • Bij andere mensen gaat de verlatingsangst verder. Ze zijn heel de tijd bang dat de ander weg zal gaan en niet terug zal komen. Ze gaan er vanuit dat de ander hen toch wel zal verlaten, alleen wanneer weten ze nog niet. 


Waaraan herken je verlatingsangst

 • Je bent bang om alleen te zijn
 • Je vindt het niks als de ander weggaat
 • Je bent heel onzeker
 • Wanneer je iets niet goed doet of er een dag minder uitziet, dan vrees je of weet je zeker dat je verlaten wordt
 • Wanneer iemand niet reageert op je belletje of smsje, dan vrees je of weet je dat diegene niks meer met je te maken wilt hebben
 • Je hebt constant bevestiging nodig
 • Je wilt altijd samen zijn
 • Je wilt constant iemand z'n aandacht.


Oorzaken van verlatingsangst


Bij kinderen komt verlatingsangst vaak voor, vooral bij jonge kinderen. Ze zijn heel erg gehecht aan bijvoorbeeld hun ouders en vertrouwde omgeving. Wanneer ze ouder worden gaat de verlatingsangst als het goed is vanzelf over. Maar bij sommige kinderen blijft de verlatingsangst. Er zijn nog meer oorzaken waardoor iemand verlatingsangst heeft. Hierdoor kan iemand bijvoorbeeld verlatingsangst krijgen:


 • Slechte jeugd
 • In de steek gelaten door bijvoorbeeld één van de ouders
 • Overlijden van een dierbare
 • Extreme onzekerheid.


Wat kan je tegen verlatingsangst doen


Mensen met verlatingsangst komen hier niet zomaar vanaf. Om van verlatingsangst af te komen hebben de meeste mensen therapie nodig. Met behulp van bijvoorbeeld een therapeut kan bekeken worden waar de verlatingsangst vandaan komt. Wanneer de oorzaak bekend is, kan men beginnen met het verwerken van het probleem. Een andere oplossing kan zijn om meer zelfvertrouwen te krijgen. Omdat verlatingsangst meestal niet zomaar overgaat, zeker niet op latere leeftijd, is het belangrijk om er over te praten. Wat kan je doen als je partner verlatingsangst heeft


Het kan erg moeilijk zijn om een partner met verlatingsangst te hebben. Je kan tenslotte niet altijd samen zijn en het kan frustrerend zijn dat je de ander niet kan overtuigen dat je niet weggaat. hoe kan je het beste met iemand omgaan die verlatingsangst heeft?

 • Wanneer je partner echt duidelijk verlatingsangst heeft, zoek dan hulp. Wat je ook doet, verlatingsangst zal niet zomaar vanzelf overgaan
 • Heb begrip voor de verlatingsangst. Iemand kan er zelf niks aan doen en het is al moeilijk genoeg
 • Geef iemand extra bevestiging. Bel eens een keer extra of stuur een smsje
 • Houd je aan afspraken. Wanneer je bijvoorbeeld alleen weggaat, wilt de ander graag weten wanneer je weer terug bent. Wanneer je te laat bent, kan degene met verlatingsangst in paniek raken. Houd er dus rekening mee om op tijd terug te zijn. dit kan ook voor andere afspraken gelden.


Conclusie


Bij kinderen komt verlatingsangst best vaak voor, maar ook op latere leeftijd kunnen mensen nog steeds verlatingsangst hebben. Verlatingsangst kan grote gevolgen hebben voor iemands sociale leven. Het wordt moeilijk om vrienden te maken en een partner te vinden. Verlatingsangst komt meestal door gebeurtenissen in de jeugd of door onzekerheid. als verlatingsangst niet vanzelf over gaat, dan kan je het beste hulp zoeken. Samen kan je naar een oplossing zoeken om het verleden te verwerken en om meer zelfvertrouwen te krijgen. Het is erg moeilijk om de partner te zijn van iemand met verlatingsangst. Het beste kan je hulp zoeken en begrip hebben voor iemands situatie.* Heeft u vragen over 'Hechtingsproblemen, Bindingsangst en Verlatingsangst'? Neem vrijblijvend contact op met onze praktijk.