Omgaan met ziekelijke jaloezie en huiselijk geweld


Onze excuses, deze pagina is momenteel in bewerking


UITGANGSPUNT


Ziekelijke jaloezie komt niet altijd voor onder domme of asociale mensen.Het komt zelfs voor bij mensen van wie je het niet verwacht. Dat wil niet zeggen dat bij al deze mensen de extreme jaloezie problemen oplevert. Er zijn ook heel jaloerse mensen die hun jaloerse gevoelens en gedachten goed weten te managen. Pas als mensen niet meer in staat zijn hun jaloezie te hanteren, ontstaat ziekelijke jaloezie en alle vervelende gevolgen die deze met zich meebrengt.


Gevoelens van jaloezie steken de kop op als je het idee hebt dat de relatie met je partner wordt bedreigd door een rivaal. Je partner kijkt naar een ander, is verliefd op een ander, zoent met een ander, of praat vol lof over een ander.

Je jaloers voelen is iets heel 'normaals' en niets om je voor te schamen. Zoent je partner inderdaad met een ander, dan is het juist heel begrijpelijk dat je jaloers wordt. Toch schamen de meeste mensen zich voor hun jaloezie. Je jaloers voelen zou kinderachtig zijn of een teken van onzekerheid.

Klinkklare onzin: iedereen is wel eens jaloers, ook als achteraf blijkt dat er niet zo veel aan de hand was.


Jaloezie is op zichzelf dan ook geen enkel probleem. Jaloezie wordt pas een probleem als het ziekelijk wordt. We spreken van ziekelijke jaloezie als mensen voortdurend erg bang zijn dat hun partner vreemdgaat of er steevast van overtuigd zijn dat hun partner ontrouw is terwijl de partner in werkelijkheid trouw is. Mensen verliezen de greep op de werkelijkheid, niet een keertje maar steeds weer. De gevolgen van ziekelijke jaloezie zijn ingrijpend. In het ergste geval gebeurt dat waar de jaloerse persoon zo bang voor is en wordt de jaloezie een self-fulfilling prophecy: met zijn ziekelijke jaloezie drijft de jaloerse persoon zijn partner in de armen van een ander.


Ziekelijke jaloezie gaat doorgaan niet vanzelf over. Professionele hulp is gewenst, zo niet noodzakelijk. Er is geen effectieve therapie geweest tegen ziekelijke jaloezie, maar dat is de laatste tien jaar gelukkig veranderd. Daardoor is voor bijna iedereen die lijdt aan ziekelijke jaloezie, goede hoop om van zijn probleem af te komen.Wat is jaloezie?


Jaloezie kun je zien als een alarmbel die afgaat als mensen het idee hebben dat de relatie met hun partner wordt bedreigd door een rivaal.

Daarbij kan het gaan om een reële bedreiging: er is daadwerkelijk seksueel geïnteresseerd in de partner en/of de partner is daadwerkelijk seksueel geïnteresseerd (geweest) in een ander. Het kan ook gaan om een denkbeeldige bedreiging. Dan denk je dat je relatie wordt bedreigd door een ander, terwijl dit in werkelijkheid niet het geval is. Je maakt dus een verkeerde inschatting en vergist je.


Jaloeziegevoelens treden vaak op naar aanleiding van vermoedens, als je partner (nog) niet is vreemdgegaan (en wellicht ook nooit zal vreemdgaan).

Maar je kunt jaloezie ook voelen nadat je partner is vreemdgegaan. Er is dan geen sprake meer van vermoedens; je weet dan dat hij vreemd is gegaan. Vermoed je ontrouw maar heeft je partner (nog) overspel gepleegd, dan voel je je vooral achterdochtig, bang en zorgelijk. Is je partner wel al vreemdgegaan, dan voel je je vooral verraden, boos en gekwetst.


In het dagelijkse taalgebruik wordt de term "jaloezie"ook vaak gebruikt in andere situaties. Mensen zeggen bijvoorbeeld: ik ben jaloers omdat mijn collega promotie heeft gemaakt of: ik ben jaloers op je figuur. Wat ze eigenlijk bedoelen is: ik ben afgunstig. Het onderscheid tussen jaloezie en afgunst is belangrijk. Jaloezie draait om de angst, je partner te verliezen aan en ander; afgunst draait om een gevoel van hebberigheid, een gevoel van onrechtvaardigheid (die ander heeft iets wat jij niet hebt) en wrok. Ontstaat jaloezie altijd binnen de relatie met de partner, afgunst kun je in elke relatie ervaren.Wanneer wordt jaloezie ziekelijk?


De overgang tussen 'normale' en 'ziekelijke' jaloezie is niet altijd even duidelijk. Wat nog wordt gezien als 'normaal' en wat als ziekelijk, hangt mede af van de cultuur waarin mensen wonen. In zijn algemeenheid kun je zeggen dat jaloezie ziekelijk wordt als mensen geobsedeerd raken door de ontrouw van hun partner. Ze zijn voortdurend bang dat hun partner vreemdgaat en/of zijn er daadwerkelijk van overtuigd dat hun partner ontrouw is en dat terwijl ze daar geen goede reden voor hebben.

Mensen vergissen zich dus niet zomaar een keertje, maar maken voortdurend een verkeerde inschatting van het gedrag van hun partner. Ziekelijke jaloerse mensen maken niet alleen een verkeerde inschatting, ze reageren ook emotioneel heel heftig als ze hun partner van overspel verdenken. Een onschuldig bedoelde knipoog van de partner naar een ander, zal bij de normaal jaloerse persoon misschien een kleine steek van jaloezie geven, maar de ziekelijk jaloerse persoon heel overstuur en bang maken. Heeft u vragen over 'Omgaan met ziekelijke jaloezie'? Neem vrijblijvend contact op met onze praktijk.